NL
de Merkplaats case: 123inkt® en 123schoon®

Cliënten: 123inkt® en 123schoon®

Met ruim 2,5 miljoen klanten is 123inkt.nl® marktleider op het gebied van online verkoop van inktcartridges, toners en fotopapier. Sinds de start in 2000 is 123inkt.nl® één van de snelst groeiende en meest succesvolle webwinkels van Nederland. In 2016 wordt de webwinkel 123schoon.nl® opgericht. 123schoon.nl® is een gespecialiseerde webwinkel met het grootste assortiment schoonmaakartikelen, stofzuigerzakken en meer.
 

Case: domeinnaam - inbreuk merkrecht

Een Nederlandse partij maakt gebruik van handelsnaam 123 Schoon en de domeinnaam 123schoon-afspraak.nl, de handelsnaam is identiek aan die van cliënte en ook de domeinnaam stemt overeen met de handelsnaam van cliënte en dit heeft al meerdere keren tot verwarring geleid. Daarnaast registreerde de wederpartij ook de domeinnaam 123inkt-afspraak.nl. De juristen van de Merkplaats hebben de wederpartij gesommeerd om de inbreuk op de handelsnaam- en merkrechten van cliënte te staken.
 

Oplossing: domeinnamen overgedragen aan cliënte

De wederpartij wijzigde daarop hun handelsnaam, maar weigerde afstand te doen van de domeinnamen. De Merkplaats heeft vervolgens twee domeinnaamprocedures aanhangig gemaakt bij de World Intellectual Property Organization (WIPO). De geschillenbeslechter stelde cliënte in het gelijk. In dit geval stemden de domeinnamen zodanig overeen met de merken van cliënten dat er verwarring kon ontstaan, de wederpartij had geen belang bij de domeinnamen en de wederpartij had te kwader trouw gehandeld. De geschillenbeslechter oordeelde dat de domeinnamen overgedragen dienden te worden aan onze cliënten.

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!