NL
Blijf
Op de
Hoogte

Weer een overwinning voor portretmerken

22 november 2023

In de mode- en beauty-branche wordt regelmatig gebruik gemaakt van portretten van modellen of bekende personen. Het is dan ook niet ongebruikelijk voor modellen of bekende personen om hun portret als merk te laten registreren voor de diensten die zij verlenen. Een dergelijk merk wordt aangeduid als portretmerk. In de afgelopen jaren heeft de Merkplaats voor verschillende modellen en bekendheden succesvol een portretmerk geregistreerd. Dit ging echter niet altijd zonder slag of stoot.

Dat de registratie van portretmerken mogelijk is, heeft de Kamer van Beroep, de hoogste instantie, van het bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie meerdere keren beslist.
Zo is het portretmerk van Maartje Verhoef al in 2017 succesvol door ons ingeschreven. Hierover is meer te lezen in dit oudere artikel

                           

Toch worden aanvragen tot inschrijving van een portretmerk nog steeds regelmatig in eerste instantie geweigerd. Portretmerken zouden namelijk beschrijvend zijn en daardoor onderscheidend vermogen missen. de Merkplaats deelt dit standpunt niet en heeft daarom in verschillende zaken beroep ingesteld. En met succes. In 2021 zijn de portretmerken van Yasmin Wijnaldum en Rozanne Verduin succesvol ingeschreven.                             

Ook in daarop volgende zaken is de Merkplaats door de Kamer van Beroep in het gelijk gesteld. Zo ook nog in twee recente uitspraken van 30 oktober 2023. Op die dag heeft de Kamer van Beroep besloten dat ook de portretten van Marlijn Hoek en Roos Abels als portretmerken ingeschreven kunnen worden. Volgens de Kamer van Beroep hebben portretmerken wel degelijk onderscheidend vermogen. Een pasfoto waarop duidelijk een bepaald persoon met unieke gelaatstrekken is afgebeeld, zorgt ervoor dat deze concreet afgebeelde person kan worden onderscheiden van andere personen. Ieder mens heeft immers unieke gelaatstrekken.

De Kamer van Beroep blijft de uitspraken van de lagere instantie dan ook vernietigen en heeft bepaald dat portretmerken wel degelijk ingeschreven kunnen worden. Een mening die de Merkplaats al jaren deelt en waar zij zich voor in zal blijven zetten.

Hopelijk gaat na dit laatste oordeel ook eindelijk de lagere instantie van het Europese Merkenbureau overstag, zodat portretmerken in de toekomst ook zonder beroepsprocedure ingeschreven kunnen worden. Wij nodigen deze lagere instantie van harte uit om op werkbezoek bij de Merkplaats te komen. Het zal veel geld en tijd besparen voor alle betrokken partijen!
 

Wil je ook jouw portret als merk registreren? Neem dan contact op met de Merkplaats.

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!