NL
Blijf
Op de
Hoogte

Restaurant Legend Chicken wint zaak tegen McDonald’s

16 november 2023

de Merkplaats heeft voor haar cliënt Legend Chicken, een restaurant op de Overtoom in Amsterdam, met succes het EU woordmerk LEGEND CHICKEN van McDonald’s doorgehaald.

Even de voorgeschiedenis:

Restaurant Legend Chicken opent op de Overtoom een kip restaurant en besluit haar logo te deponeren in de Benelux.



Vervolgens wordt cliënt door niemand minder dan McDonald’s gesommeerd dat cliënt het gebruik van de naam Legend Chicken staakt. Als grond voor die claim beroept McDonald’s zich op haar woordmerk CHICKEN LEGEND, geregistreerd in de Europese Unie sinds 2010.

Op dat moment neemt de Merkplaats direct de zaak over en stuurt de advocaten van McDonald’s een brief terug waarin wordt uitgelegd dat het merk van McDonald’s om twee redenen niet geldig is.

Ten eerste  is het merk van McDonald’s gebruiksplichtig. Ons onderzoek wijst uit dat het merk alleen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland is gebruikt. Onvoldoende om van ‘normaal gebruik’ in de Europese Unie te spreken, helemaal nu het Verenigd Koninkrijk sinds 1 februari 2020 geen deel meer uitmaakt van de Europese Unie.

Ten tweede is het merk van McDonald’s beschrijvend en daarom heeft het onvoldoende onderscheidend vermogen.

Conclusie: Oppositie intrekken en schade van cliënt vergoeden anders zullen we direct een doorhalingsprocedure starten tegen het merk LEGEND CHICKEN.

Na verschillende verwoede pogingen om tot een minnelijke schikking te komen met McDonald’s, besluit de Merkplaats de doorhalingsprocedure tegen het merk van McDonald’s door te zetten.

Wat blijkt? Het Europese merkenbureau is het eens met de Merkplaats dat McDonald’s onvoldoende heeft aangetoond dat het merk LEGEND CHICKEN in de Europese Unie is gebruikt. Daarom concludeert het merkenbureau dat het merk van McDonald’s moet worden doorgehaald en dat zij de kosten van cliënt moet vergoeden.

Daarmee blijkt maar weer eens en dat een gevecht tussen een kuikentje en een haan niet altijd door de grootste van de twee gewonnen wordt. Zeker als de vos het kuikentje adviseert.
 

Heb je ook een vraag? Laat het ons direct weten.

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!