NL
Blijf
Op de
Hoogte

Legendarische Jaguar® C-Type® bestaat 70 jaar

24 juni 2021

Bij de Merkplaats® zijn we gek op merken. ‘Gek op merken is ons adagium. Merken hebben als eigenschap dat ze verhalen kunnen vertellen. Een van de mooiste verhalen is regelmatig te bewonderen voor ons kantoor aan de Herengracht 227 in Amsterdam: de Jaguar® C-Type®.

De legendarische Jaguar® C-type® is dit jaar 70 jaar oud geworden. Het origineel is in 1951 ontworpen en in datzelfde jaar won ze de 24 uur van Le Mans; de race waarbij het de bedoeling is om binnen 24 uur zo veel mogelijk ronden te rijden. Het was pas het debuut van de auto, maar ieder snelheidsrecord werd direct verbroken. Een bijzonder gegeven is dat de Jaguar® C-Type®  de eerste raceauto was met schijfremmen in plaats van trommelremmen. Dit was een risico voor het team omdat dit remsysteem toentertijd revolutionair was. De schijfremmen bleken een groot succes. Coureur Sir Stirling Moss kon veilig de overwinning binnenslepen. Tegenwoordig zijn vrijwel alle moderne auto’s uitgerust met dit remsysteem.

De Jaguar® C-type® werd niet alleen bekend door haar snelheid en innovatieve remsysteem, maar ook vanwege haar unieke model. Het Zweedse bedrijf Creare Form was zich hiervan bewust en startte met de productie van replica’s. Jaguar® laat een van haar iconische modellen natuurlijk niet zomaar namaken, dus besloot de Britse autofabrikant een rechtszaak aan te spannen. Met een beetje geluk wist Jaguar® te winnen. Het Zweedse auteursrecht bood eerst slechts bescherming tot 2020, 50 jaar na de dood van ontwerper Malcolm Sayer. Door de implementatie van Europese wetgeving is de beschermingsduur van auteursrechten uitgebreid tot 70 jaar na de dood van de ontwerper. Met de intellectuele eigendomsrechten die Jaguar® op de C-type® heeft, blijft zij dus het enige bedrijf dat de auto op de markt mag brengen.

Naast de auteursrechten heeft Jaguar® ook haar merkrechten goed op orde. Het bedrijf heeft de naam C-Type® bijna over de hele wereld als merk geregistreerd. Het mooie aan een merkrecht ten opzichte van een auteursrecht, is dat een merkenrecht onbeperkt vernieuwd kan worden. Jaguar® zal dus, mits zij haar merk iedere 10 jaar vernieuwt, het enige bedrijf blijven dat de naam C-type® mag gebruiken voor auto’s.

De uitspraak van de Zweedse rechter betekent niet dat het publiek niet meer kan genieten van de auto. Ter ere van het 70 jarige bestaan heeft Jaguar® namelijk acht nieuwe C-Type® Continuation-modellen in de omloop gebracht. De exemplaren worden met de hand vervaardigd door de specialisten van Jaguar Land Rover Classic in exact de uitvoering waarmee Jaguar zeventig jaar geleden haar successen op de racecircuits behaalde.

Jaguar®  C-Type®  Continuation (2021) met een 3,4-liter zescilinder lijnmotor met drie dubbele Weber 40DCO3-carburateurs, een vermogen van 162 kW (220 pk) en natuurlijk schijfremmen.
Jaguar®  C-Type®  Continuation (2021) met een 3,4-liter zescilinder lijnmotor met drie dubbele Weber 40DCO3-carburateurs, een vermogen van 162 kW (220 pk) en natuurlijk schijfremmen.

 

Ben jij ook zo gek op merken en wil je advies over de bescherming van jouw merk? Bezoek ons dan aan de Herengracht 227 in hartje Amsterdam. Een Bocca® cappuccino staat altijd klaar!

Heb jij nog vragen hierover? Neem gerust contact met ons op.

mr. Alphons Geerlings
 

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!